Image
Winterbanden: mening
Moeten winterbanden verplicht worden? Wij stelden de vraag en dat leverde soms verrassende reacties op ...

Om de puntjes op de i te zetten, was dit de vraag zoals ze precies werd gesteld: “Na de rampzalige toestand op onze wegen deze weken, pleiten sommigen voor het verplichten van winterbanden. Maar de minister van Mobiliteit is tegen. Wat vind jij?

Jullie hebben massaal gereageerd en gestemd op onze Facebookpagina. Wij besloten dan ook om de resultaten en de vaak uitgesproken meningen te bespreken...

Resultaten 

  FR NL Totaal
Ja, voor alle voertuigen 55,00% 50,00% 53,00%
Ja, voor vrachtwagens 3,50% 2,50% 3,00%
Nee, geen verplichting 22,50% 25,00% 23,50%
Nee, maar meer strooien 19,00% 21,50% 20,00%
Geen mening 0,00% 1,00% 0,50%

Zoals je ziet, is een beperkte meerderheid van de deelnemers aan de enquête voor het verplichte gebruik van winterbanden voor alle voertuigen! De andere ruime helft van de respondenten is categorisch tegen, en dit in combinatie met de vraag naar meer strooizout op de wegen. Slechts 3% van de deelnemers vindt dat dit enkel verplicht zou moeten zijn voor vrachtwagens.

Deze cijfers liggen in lijn met een andere enquête van Touring die in december 2017 werd gehouden. Hieruit bleek dat 56% van de respondenten over winterbanden beschikt.

De respondenten die deelnamen aan de enquête en niet voor winterbanden kozen, hebben daar drie belangrijke redenen voor:

  • Ze leggen te weinig kilometers af of spenderen onvoldoende tijd op de weg: 36%
  • Ze vinden dat er geen ‘echte’ winters zijn in ons land: 25%
  • Ze vinden het prijskaartje voor winterbanden te hoog: 24%

5 voorgestelde ideeën over winterbanden

Wij geven geregeld advies over winterbanden, meer bepaald over de keuze tussen verschillende producten. Maar wij willen ook de mythes uit de wereld helpen waarmee sommigen hun afkeer van winterbanden proberen te rechtvaardigen. Hierbij 5 van jullie meest voorgestelde ideeën:

1. De Belgische winters zijn niet bar genoeg 

Het probleem is niet dat de winters hier bar zijn of niet. Het is eerder een kwestie van temperatuur: zodra de temperatuur onder de 7° C duikt, zijn winterbanden efficiënter. Je kan zelf eenvoudig vaststellen in de Belgische maandnormalen dat we in de winter ruim onder deze drempel gaan.

Winterbanden zijn al efficiënter op een droog wegdek, dus zijn ze het zeker bij regen en sneeuw. Met andere woorden: winterbanden zijn volledig aangepast aan de Belgische weersomstandigheden tussen november en maart.

2. Winterbanden zijn alleen efficiënt bij sneeuw en ijs 

Uiteraard zijn winterbanden afgestemd op sneeuw, en wat minder op ijs en ijzel aangezien je in dat geval spijkers zou moeten gebruiken voor een optimale wegvastheid. Winterbanden daarentegen zijn evengoed aangepast om op een nat wegdek te rijden. Dankzij de structuur met plaatjes en groeven wordt het water efficiënt afgevoerd. Dit beperkt aquaplaning en vermindert de remafstand.

3. Als ze dan toch zo efficiënt zijn, waarom de banden dan niet het hele jaar door gebruiken 

Het rubber van winterbanden is ‘zachter’ dan bij een zomerband. Dit verklaart onder andere waarom een winterband beter functioneert bij lage temperaturen. Maar ook het omgekeerde is waar: bij temperaturen van meer dan 7° C verslijten winterbanden sneller. Als je dus in de zomer winterbanden gebruikt, riskeer je bijgevolg verminderde prestaties en een verhoogde slijtage.

4. Een stel winterbanden betekent een serieuze streep door de rekening 

Je moet inderdaad gemiddeld duizend euro rekenen om een set winterbanden te laten monteren op je velgen. Het is echter beter dit op lange termijn te zien: als je 5 maanden per jaar met winterbanden rijdt en 7 maanden met zomerbanden, kun je alle banden samen veel langer gebruiken. En dan houden we nog geen rekening met een ongeval door een slippartij in de sneeuw. Dit zou een nog grotere hap uit je budget opslokken.

5. Ik kies eerder voor ‘vierseizoenenbanden’, dat is een voordelig compromis 

Deze keuze kan inderdaad de juiste lijken, maar is geen wondermiddel. Zoals we al schreven, zijn vierseizoenenbanden geen wondermiddel omdat ze niet alle eigenschappen van het ene (winterbanden) en het andere type (zomerbanden) combineren.

Conclusie

Als mobiliteitsvereniging die honderdduizenden automobilisten vertegenwoordigt, zijn wij niet voor het verplichte gebruik van winterbanden. Het is aan de automobilist om een goed doordachte keuze te maken in functie van zijn budget en rijgewoonten. Wij zijn daarentegen voor een verplicht gebruik door professionele bestuurders (bedrijfswagens, bestelwagens, vrachtwagens...). We raden je in elk geval aan om onze tips te volgen om je auto winterklaar te maken, aangezien niet alleen het type banden instaat voor je veiligheid.