Een auto kopen is geen beslissing die je op één-twee-drie neemt. Je houdt meestal rekening met een hele reeks criteria. Sommige daarvan hebben te maken met persoonlijke smaak of (budget)beperkingen. Wij zetten de belangrijkste twaalf op een rijtje.
1. Budget
Daar ligt het kalf meestal gebonden! Er is natuurlijk een basismodel, maar als je alle opties wil, moet je soms je spaarpot aanspreken. Denk bovendien niet alleen aan de prijs van de auto (min eventuele kortingen en premies), maar ook aan alles wat je daarna moet betalen (verbruik, onderhoud, verzekeringen, …).
2. Merk
Je hebt mensen die bij hoog en bij laag bij een bepaald merk zweren. Of een model. Niets kan hen op andere gedachten brengen. Een mening als een andere …
3. Brandstof
Benzine, diesel, hybride? Elektrisch? Weeg zorgvuldig de prijs van het model en van de brandstof af vóór je beslist. Hoeveel kilometers leg je op een jaar af? Dieselmotoren zijn zuiniger als je veel rijdt.
4. Gebruik
Gezinswagen of tweede auto? Een voertuig om boodschappen te doen of om met vakantie te gaan? Een functionele wagen of een voertuig om jezelf plezier te doen? Rij je vooral in de stad of op het platteland? Al deze overwegingen zijn bepalend voor je keuze.
5. Look
Natuurlijk zijn ook de stijl en het design belangrijk. Maar iedereen heeft daar zo zijn eigen mening over. Over vormgeving en kleur van je auto valt niet te twisten.
6. Stevigheid en betrouwbaarheid
Sommige merken genieten een ijzersterke reputatie inzake duurzaamheid en betrouwbaarheid. Meestal zijn die ook aan de dure kant. De meeste constructeurs bieden 2 jaar waarborg, maar je vindt er ook die niet aarzelen om 5 of zelfs 7 jaar garantie te geven.
7. Veiligheid
Op dit punt mag je geen toegevingen doen, ook al moet je dan misschien een beetje meer uitgeven. Het aantal airbags, de wegligging, versterking van de portieren, ABS, elektronische voertuigstabilisatie, … Hoe je toekomstige wagen uit een crashtest te voorschijn komt, zie je op http://www.euroncap.com
8. Functionaliteit
Het bruikbare laadvolume is voor veel mensen een belangrijk criterium: grootte van de koffer, neerklapbare zetels, moduleerbaar volume. Voor een vakantie met het hele gezin is een moduleerbare auto onmisbaar.
9. Comfort
Wie bijna dagelijks vele uren in de auto doorbrengt, vindt het comfort natuurlijk heel belangrijk. Ophanging, kwaliteit van de zetels, rijpositie, soepelheid, motorgeluiden, … al deze criteria hebben met comfort te maken. En er zijn natuurlijk altijd opties die het comfort nog vergroten!
10. Prestaties
Mannen hebben traditioneel meer oog voor de prestaties van hun auto. Maar ook vrouwen schenken er steeds meer aandacht aan. Ze willen een auto met pit, die snel reageert.
11. Herverkoopwaarde
Sommige merken of modellen staan bekend voor hun betrouwbaarheid en degelijkheid. Ze raken makkelijker verkocht, tegen een betere prijs. Maar dat voordeel smelt als sneeuw voor de zon als je geel of groen als koetswerkkleur kiest. Niet meer dan logisch …
12. Milieu
Wij moeten allemaal ons steentje bijdragen om minder te verbruiken, minder te vervuilen en minder CO2 uit te stoten. Verkopers moeten deze criteria tegenwoordig duidelijk vermelden. Voor 2014 geldt 120 g CO2-uitstoot als norm. Besteed daar zeker aandacht aan. En als je auto minder vervuilt, ontvang je een premie. Lees ook ons artikel “Groen”.
Meest recente artikelen
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Frankrijk?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Frankrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Duitsland?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Duitsland te rijden bijvoorbeeld.
Verkeersdrukte Europa zomer 2025
Bereid je goed voor. Hou rekening met de zwarte en rode dagen bij het plannen van je autotrip door Europa. Vermijd eindeloze files en verkeersdrukte onderweg.