Touring test van kinderzitjes

“De afgelopen jaren zijn er opmerkelijke vorderingen geboekt”


Brussel, 4 juni 2024. Nu de zomervakantie en het nieuwe schooljaar naderen, willen veel ouders investeren in een veilig autostoeltje voor hun kinderen. Touring heeft de krachten gebundeld met Europese automobielclubs, waaronder de ADAC, om de nieuwste modellen op de markt te testen.

Het is ook een gelegenheid om de veiligheidstips voor het installeren van onze kleine passagiers te herhalen. Al meer dan 50 jaar besteden automobielclubs zoals ADAC en Touring veel aandacht aan kinderzitjes.

Er zijn talloze rapporten gepubliceerd die door ouders en detailhandelaren worden gebruikt om hun keuzes te maken. In een halve eeuw zijn de stoeltjes enorm geëvolueerd om steeds meer veiligheid te bieden.
 

De test "lente-zomer" 2024

In deze editie werden 24 modellen autostoeltjes geëvalueerd op veiligheid, gebruiksgemak, ergonomie en schadelijke stoffen. Hiervan ontvingen 15 stoeltjes de aanbeveling "goed" en werden 7 andere als "bevredigend" beoordeeld. Twee modellen werden echter als "slecht" geclassificeerd: de "Peg Perego Viaggio Twist + Base Twist" en de "Silver Cross Discover i-Size", vanwege hun falen bij veiligheidstests en de aanwezigheid van schadelijke stoffen in hun materialen.
 

Belangrijkste testcriteria

  • Veiligheid: Een goed autostoeltje beschermt een kind bij een ernstig ongeval, zowel bij frontale als zijdelingse botsingen.

  • Gebruiksgemak: Een goed stoeltje is intuïtief en gemakkelijk te gebruiken, waardoor het risico op verkeerd gebruik wordt verminderd.

  • Ergonomie: Het kind moet comfortabel zitten, met voldoende ruimte voor grotere kinderen.

  • Schadelijke stoffen: De stoeltjes moeten voldoen aan de normen voor schadelijke stoffen zoals fenolen, formaldehyde en zware metalen.
     

Advies voor ouders bij aankoop

  • Uitproberen voor aankoop: Neem uw kind en uw voertuig mee naar een gespecialiseerde winkel om de stoeltjes te proberen.

  • Isofix aansluiting: Zorg ervoor dat uw voertuig de benodigde bevestigingspunten heeft voor stoeltjes. Niet alleen onderaan, maar ook de bovenkant kan eventueel met een gordel worden vastgeklikt achteraan de zetels. Dat vermijdt dat de bovenkant van het zitje naar voor wordt geplooid bij een impact.

  • Vermijd blinde online aankopen: Geef de voorkeur aan goed beoordeelde modellen en koop in een gespecialiseerde winkel.
     

Advies voor dagelijks gebruik

  • Volg de instructies: Maak uzelf vertrouwd met het stoeltje en volg de instructies om de beste bescherming te garanderen.

  • Regelmatige aanpassingen: Controleer of de gordels en het harnas goed zijn vastgemaakt en aangepast aan de grootte van het kind.

  • Jassen uitdoen: Zorg ervoor dat de gordel goed in contact staat met het lichaam van het kind.
     

Conclusie

De test onthult aanzienlijke verschillen in de kwaliteit van kinderzitjes. Het is cruciaal om goed geïnformeerd te zijn voordat u een aankoop doet, vooral voor baby’s. Om het risico op letsel te minimaliseren, wordt geadviseerd om een achterwaarts gericht autostoeltje zo lang mogelijk te gebruiken, idealiter tot de leeftijd van twee jaar.

 

Image
Samenvattende tabel met de resultaten van alle geteste stoeltjes

 

Meer informatie vind je ook op veiligverkeer.be