De Brabantse Kouters: stille, eeuwenoude landschappen

Image
coteaux brabançons
Image
coteaux brabançons

De Brabantse Kouters: stille, eeuwenoude landschappen

De Brabantse Kouters bevinden zich in het noordwesten van de provincie Vlaams-Brabant, ten noorden van Brussel. Maar ondanks de nabijheid van onze bruisende hoofdstad is het er vrij rustig. Onze roadtrip voert ons door gevarieerde landschappen, met haltes in een paar gerenommeerde brouwerijen. En we eindigen in ‘Lourdes’. Geïntrigeerd? Volg ons!

Deze lus van circa 70 km situeert zich in het noordelijke deel van de Brabantse Kouters. Wij vertrekken in Steenhuffel, maar je kan eender waar op dit parcours starten. De website van Toerisme Vlaams-Brabant is een uitstekend vertrekpunt om alvast wat inspiratie op te doen.


1. Vertrekpunt: Steen­huffel

Onze ontdekkingstocht door de Brabantse Kouters begint in Steenhuffel, bij Swinkels Family Brewers. Dat zegt jou wellicht weinig, maar het is de nieuwe naam voor Palm Belgian Craft Brewers. Spoilert alert: je kan de brouwerij enkel op afspraak bezoeken, en doordat er momenteel verbouwingswerken aan de gang zijn, zit een bezoekje er voorlopig sowieso niet in. We troosten ons met een blik op de binnenkoer, met zijn monumentale muurschildering en een typische bakstenen toren op de achtergrond.


2. Affligem: abdij, bier en kaas

Van Steenhuffel gaat het richting Affligem. Achter de lintbebouwing evolueert het landschap van de Brabantse Kouters al snel van vlak naar glooiend, en dat levert af en toe fraaie panorama’s op.

In Affligem houden we halt aan de abdij, waar je enkel op zondagnamiddag terechtkan. Maar geen nood; voor een degustatie moet je sowieso elders zijn, zo’n 100 meter verderop bij Gasthof De Brouwerij, een voormalige melkerij (gesloten op maandag en dinsdag). De paters verkopen er hun kaas en hun bier, en je kan er ook wijn proeven die in Affligem gemaakt wordt. In de brasserie bevindt zich eveneens een ‘Religieus Centrum’, een slimme combinatie van een winkeltje met religieuze artikelen en een klein museum.


3. Brouwerij Mort Subite

We stellen onze gps in op Asse en genieten onderweg van de kasseibaantjes en verrassende vergezichten vanaf de Putberg (Asse). Bordjes langs de weg manen ons aan om trager te rijden. En dat doen we ook, tot we Brouwerij Mort Subite in het vizier krijgen. De brouwerij ligt in het piepkleine, authentieke dorpje Kobbegem (Asse). Ook hier kan je enkel op afspraak terecht, van maandag tot donderdag. Maar geen nood: in ’t Wit Paard tegenover de brouwerij is hun kriek en lambiek vlotjes verkrijgbaar. Authenticiteit troef!


4. De Plantentuin van Meise

Voor we de laatste brouwerij op onze route bezoeken, duiken we de Plantentuin van Meise in. Het goede nieuws: hier kan je elke dag van het jaar terecht, met uitzondering van 25 december, 1 en 2 januari. Anderzijds hou je er best rekening mee dat een bezoek al snel een halve of zelfs een hele dag in beslag kan nemen. Het domein is immers 92 hectare groot en omvat onder meer een kasteel, serres, tuinen en minstens twee plekken waar je kan eten.

Tip: breng bij goed weer je eigen picknick mee; er staan genoeg picknicktafels in de Culinaire Tuin.


5. De volkssterrenwacht van Grimbergen

Volgende stap: volkssterrenwacht MIRA in Grimbergen, in 1967 opgericht door pater Pieraerts en daarmee de oudste van ons land. De sterrenwacht ligt sinds 2000 pal naast de abdij (daarvoor lag ze binnen de muren) van Grimbergen, die bekendstaat om zijn abdijbier, abdijkaas en abdijbrood. Maar opgelet: MIRA is enkel op zondag- en woensdagnamiddag open voor individuele bezoekers.


De abdij van Grimbergen zelf kan je niet bezoeken, maar de prachtige basiliek wel. Dorst? Honger? Check de menukaart van Het Fenikshof, tussen de abdij en de sterrenwacht in. Voor wie het nog niet wist: sinds corona en na een afwezigheid van meer dan 200 jaar wordt er weer bier gebrouwen in de abdij. Lokaal zijn er vier brouwsels verkrijgbaar, onder de naam 1128 by Grimbergen. Degusteer ze ter plaatse als Bob van de partij is, of sla een voorraadje in om thuis te ontdekken.


6. Het recreatief vliegveld van Grimbergen

We naderen het einde van ons traject, maar maken eerst nog een ommetje langs het recreatief vliegveld van Grimbergen, een voormalig militair hulpvliegveld. De bouw begon in september 1939, maar in mei van het jaar daarop was het al ingenomen door de vijand. Meteen na de bevrijding kwam de luchthaven in handen van de Royal Air Force en vanaf mei 1945 gebruikte het Amerikaans leger het domein als opslagplaats. Een jaar later kreeg de luchthaven een recreatieve functie, en dat is tot op heden nog altijd het geval.


7. De iconische Humbeekbrug

Het laatste deel van deze roadtrip brengt ons naar de iconische Humbeekbrug, die vorig jaar nog ernstig beschadigd raakte door een te onstuimig binnenschip. De hefbrug was maanden buiten gebruik en dat had dramatische gevolgen voor de buurtbewoners. Het dorp wordt namelijk in twee gesplitst door het Zeekanaal Brussel-Schelde.

Brabantse Kouters - Humbeekbrug
Copyright: Johannes Vande Voorde


8. De ‘Lourdesgrot’

Zo’n 200 meter verderop bevindt zich de Lourdesgrot, een kopie van de befaamde grot in het Franse Lourdes. Het domein ligt aan de rand van het Gravenbos en is een oase van rust. Eveneens in dit bos schittert het ’s Gravenkasteel, een prachtig waterslot. Het is niet toegankelijk voor het publiek, maar het omliggende bos leent zich perfect tot een rustgevende wandeling.


Op onze website vind je nog tal van andere ideeën voor uitstapjes in België of net over de grens.

Vertrek met een gerust hart

Een probleem onderweg naar je bestemming? Onze wegenwachters helpen je dag en nacht. Ontdek de pechbijstandsformule die het best beantwoordt aan je behoeften.