Vrijdagavond weg en zondag of maandag terug thuis? In deze rubriek gaan we op zoek naar bestemmingen die zich daar perfect toe lenen. Voor deze roadtrip starten we onze uitstap nét over de grens in Rijsel en rijden we vervolgens via de secundaire wegen naar Lens en Atrecht (ook bekend als Arras). Welkom in Hauts-de-France.
Op onze website vind je nog andere ideeën voor uitstapjes net over de grens.
De drie genoemde steden bevinden zich in de regio die is ontstaan uit de samenvoeging van de voormalige regio’s Nord-Pas-de-Calais en Picardië. Het sterk verschillende toeristische aanbod van dit trio staat garant voor een gevarieerd weekendje weg. Check de gedetailleerde routebeschrijving door Hauts-de-France.
Vlaanderen in Frankrijk
Lange rijen aan de frituur, het is geen ongewoon zicht in Rijsel. De stad was ooit Vlaams en daarvoor moeten we terugkeren naar de 11de eeuw. Wie er het fijne van wil weten, kan zijn licht opsteken in het Museum voor Kunst en Geschiedenis in het Hospice Comtesse in het historische hart van Lille. Fijn weetje: het Hospice (zorginstelling voor armen en zieken, red.) werd opgericht door Jeanne van Vlaanderen. Om maar te zeggen dat er een sterke link is met Vlaanderen, zelfs vandaag nog.
Het museum bevindt zich in Vieux-Lille, dé plek bij uitstek voor een kennismaking met het authentieke stadsgedeelte. Parkeer je auto onder de Grand Place, voluit Place du Général de Gaulle, de ideale startplaats voor een stadsverkenning te voet. Voor je de kleine straatjes induikt, loont het de moeite om het beursgebouw (1652) te bezoeken. Check de binnenplaats waar het heerlijk snuisteren is op de boekenmarkt. Andere must-sees zijn de populaire Place de la République en uiteraard ook het prachtige Belfort. En daarna? Verdwalen in de kleine straatjes, want heel wat oude gebouwen werden de voorbije jaren vakkundig gerestaureerd.
Oorlogstoerisme
Van Rijsel gaat het via de N41 en N71 naar Lens, 40 kilometer verderop. We rijden door een desolaat lichtjes glooiend landschap waar tijdens WOI fel werd gevochten. Je ziet hier dan ook veel gedenkplekken en massakerkhoven. Wij houden tijdens onze roadrip door Hauts-de-France onder meer halt in de Anneau de la Mémoire en de Canadian National Vimy Memorial. Twee indrukwekkende sites die stilte en respect afdwingen. In de ganse regio bevinden zich tientallen monumenten en begraafplaatsen waarvan er in 2023 liefst 43 opgenomen werden op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
Naast het oorlogstoerisme staat Hauts-de-France ook bekend om zijn befaamde Louvre-Lens museum. In het moderne gebouw, dat in 2012 geopend werd, worden objecten getoond uit de collecties van het Musée du Louvre in Parijs. Rond de eeuwwisseling ontstond het idee om in Frankrijk een zogeheten ‘satellietmuseum’ van het Louvre te bouwen, om de mensen die buiten Parijs wonen de kans te geven om de werken uit het Louvre dichter bij huis te bewonderen. Er kwam enkel reactie uit het voormalige Nord-Pas-de-Calais, dat zes potentiële steden naar voor schoof. De Franse regering koos Lens, omdat die stad na het verdwijnen van de laatste steenkoolmijnen een spookstad dreigde te worden. Lens staat helaas ook bekend om verschillende mijnrampen en probeert zijn kwalijke reputatie sindsdien van zich af te schudden. Of ze daarin geslaagd zijn of niet, het museum is sowieso de perfecte tussenstop op weg naar Atrecht.
Vlaamse barok in Hauts-de-France
Het mag dan winter zijn, sommige terrasjes op de befaamde Place des Héros blijven hardnekkig open. Voor de volle terrasjes is het wachten op de warmere maanden, maar wie de stad in alle rust wil ontdekken moet niet dralen. Net als Rijsel baadt ook deze stad in de Vlaamse barokstijl en net als Rijsel heeft de stad ook een Vlaamse naam: Atrecht. Niet alleen op de Place des Héros kan je de statige huizenrijen bewonderen, maar ook op de Grand Place (waar je ondergronds kan parkeren): ronduit prachtig. Uiteraard mag een bezoek aan het Belfort niet ontbreken, en aan de citadel … buiten de stad. Omwille van zijn bijzondere ligging werd de citadel nooit aangevallen, waardoor ze de bijnaam ‘la belle inutile’ kreeg.
Tot slot nog deze tip voor Atrecht: als je je weekend in Hauts-de-France plant, zorg er dan voor dat je de zaterdagmarkt niet mist op de Place des Héros. Het is de ideale plek om kennis te maken met alle streekproducten.
Meer inspiratie nodig? Op onze website vind je nog andere ideeën voor uitstapjes net over de grens.
Belangrijke info
Hoewel je voor deze roadtrip door Hauts-de-France niet noodzakelijk over tolwegen hoeft te rijden, is het goed om te weten dat je via Touring een gratis tolbadge kan bestellen.
Weet ook dat Frankrijk lage-emissiezones heeft en dat je in bepaalde steden bijgevolg over een milieuvignet moet beschikken. Deze zogeheten Crit’Air-ecovignetten kan je online bestellen.
Sinds 1 januari 2025 is het Crit’Air ecovignet verplicht voor wie door de Europese Metropool Rijsel rijdt. Hier vind je alle details.
Recept: moules-frites met witbier
Mosselen met witbier is een heerlijke en eenvoudige variant om deze zeevruchten te bereiden. Het bier voegt een subtiele smaak toe die perfect combineert met de mosselen. Samen geserveerd met echte handgesneden frietjes wordt het een grensoverschrijdende delicatesse.

Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 kg mosselen
- 1 flesje (330 ml) witbier
- 2 uien, grof gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 stengels selder, in stukjes
- 1 tl verse of gedroogde tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 flinke scheut olijfolie of 100 g boter
- 50 g daslook
- 50 g zeekraal
- 50 g lamsoor
- Zout en peper naar smaak
- Voor de frieten: 2 kg bintjesaardappelen en ossenwit
Bereiding:
- Spoel de mosselen in koud water. Verwijder de baarden van de mosselen (het draadachtige uiteinde).
- Verhit een grote pan met de olijfolie of boter op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en selderij toe. Fruit enkele minuten tot ze zacht beginnen te worden.
- Giet het bier erbij, samen met de tijm, laurierblaadjes, de daslook, de zeekraal en het lamsoor. Roer even door en breng het geheel aan de kook.
- Voeg de mosselen toe aan de pan. Zet het vuur hoog en dek de pan af. Laat de mosselen 5-7 minuten stomen, schud de pan af en toe op, om de mosselen goed te laten openen. Gooi de mosselen weg die niet geopend zijn na het koken.
Voor het maken van perfecte frieten:
Het Bintje is de populairste aardappel voor frieten. De kruimige structuur met een hoog zetmeelgehalte, zorgt voor een mooie krokante friet.
Schillen of niet? Dat is een persoonlijke keuze. De schil kan de friet wel extra smaak en structuur geven, maar wordt meestal verwijderd voor een klassieke bereiding. Bintjes hebben de neiging om sneller te verkleuren na het schillen, dus het is aan te raden om de gesneden aardappelen een tijdje in koud water te weken (30 minuten tot een uur). Zo verwijder je meteen ook het overtollig zetmeel. Dit helpt om de frieten extra krokant te maken.
Droog de handgesneden frieten en frituur ze een eerste keer gedurende een vijftal minuten in ossenwit van 150°C.
Laat ze daarna helemaal afkoelen op keukenpapier. Bak ze vervolgens krokant op een hogere temperatuur (180°C). Schud op en laat ze even aflekken in een schaal met keukenpapier.
Bestrooi met wat grof keukenzout.
Schep de dampende mosselen in diepe borden. Serveer meteen de goudgele frietjes erbij en een schuimend witbier met een schijfje citroen, een populaire combinatie die de verfrissende smaak van het typisch troebele witbier aanvult met een vleugje citrusparfum.
Vertrek met een gerust hart
Een probleem onderweg naar je bestemming? Onze wegenwachters helpen je dag en nacht. Ontdek de pechbijstandsformule die het best beantwoordt aan je behoeften.