Lekke band: wat doe je nu het best, ervoor en erna?

Image
Image

Lekke band: wat doe je nu het best, ervoor en erna?

Onze wegenwachters staan dag en nacht voor je klaar. Hun missie? Ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk je weg kan voortzetten, of je nu met de wagen, de motor of de fiets bent. Bovendien geven ze graag slimme tips, over wat je het best doet bij een lekke band bijvoorbeeld. Zeker als je onderweg bent met een elektrische wagen ...


Voorbereid op het onverwachte

Steeds meer wagens hebben geen reservewiel meer. Om plaats te besparen en het gewicht te beperken voorzien constructeurs enkel nog een reparatiekit (met een kleine compressor) of eventueel een ‘thuiskomertje’ (een compact reservewiel), dat vaak als optie moet worden aangevinkt als je de wagen bestelt ...

Toch zijn lekke banden nog altijd goed voor een derde van alle oproepen voor onze wegenwachters. Het risico op een lekke band is dus allerminst denkbeeldig. Weet jij trouwens waarover je auto op dat vlak beschikt? Is dat een reparatiekit, een thuiskomertje of een volwaardig reservewiel? Is die eventuele band wel goed opgepompt? En weet je ook wat je moet doen bij een lekke band? Staat dat in je handleiding?

Om al die belangrijke vragen niet te moeten stellen op het moment dat je met een lekke band zit, kan je dus maar beter anticiperen en je hier op voorhand over informeren.

band
Een lekke band is nog altijd een van de meest voorkomende pechgevallen bij Touring.


80, een cijfer om te onthouden!

Als er geen specifieke instructies op je compacte reservewiel staan, dan is het slim om indien mogelijk niet sneller te rijden dan 80 km/u en in totaal ook niet meer dan 80 kilometer af te leggen. Een thuiskomertje is immers een tijdelijk wiel dat niet bedoeld is voor langdurig gebruik.


Reparatiekit: niet altijd een oplossing

Als je geen reservewiel hebt (en zelfs geen thuiskomertje), dan kan een reparatiekit in sommige gevallen soelaas bieden. De kit bestaat uit een kleine compressor en een product om het lek te dichten. Voor kleine lekken is dat vaak voldoende, maar de werkelijkheid kan er soms heel anders uitzien. Het gebeurt regelmatig dat het gat in de band te groot is, dat er een scheur in de band zit of dat de band zo beschadigd is dat het product eruit loopt zonder het lek te dichten. In dat geval staan onze wegenwachters uiteraard voor je klaar.

band
Reparatiesets stellen vaak niet zoveel voor!


De autokrik: opgepast met elektrische wagens

Als je de lekke band wil vervangen, moet je de auto natuurlijk eerst optillen met behulp van een krik. Wil je hier graag wat meer informatie over (en zelfs een handige video)? Neem dan zeker een kijkje op de website van Touring. We leggen er stap voor stap alles uit.

Door de sterke toename van het aantal elektrische wagens op de markt willen we benadrukken dat het bij dergelijke modellen extra belangrijk is om de instructies nauwgezet te volgen. De autokrik moet bij een EV namelijk heel zorgvuldig onder de wagen worden geplaatst, omdat ook de batterij onderaan zit. Je wil je krik immers niet op de verkeerde plek plaatsen en daardoor de batterij onherstelbaar beschadigen! Autobatterijen zijn bepaald niet goedkoop ... Lees dus aandachtig de handleiding van de wagen als je elektrisch rijdt.


Touring Multi-Fit, een universeel wiel

Geen reservewiel in de wagen? Is de band te zwaar beschadigd om het lek te dichten met de reparatiekit? Wat het probleem ook is, Touring biedt de ideale oplossing! Om automobilisten zo snel mogelijk weer op weg te helpen beschikken onze wegenwachters ondertussen immers al enkele jaren over universele ‘Multi-Fit’-wielen. Hiermee kan je in vrijwel alle gevallen meteen je weg voortzetten (tenzij je vierwielaandrijving hebt). En daarna? Daarna breng je het tijdelijke wiel gewoon binnen bij de garage waar je beschadigde band gerepareerd of vervangen wordt. Makkelijk en efficiënt!


Snelwegen: niet zonder gevaar

Als je lek rijdt langs de snelweg en halt moet houden op de pechstrook (als er geen parking, tankstation of afrit in de buurt is), moet je de nodige voorzorgen nemen om een drama te vermijden.

Stilstaan op de pechstrook is immers bijzonder gevaarlijk. Probeer je band in dat geval niet zelf te repareren of te vervangen. In Vlaanderen is dat zelfs verboden en moet je een beroep doen op een zogenaamde FAST-interventie. De wegpolitie roept dan een takeldienst op die de wagen naar de eigen garage brengt of naar een andere veilige, vooraf bepaalde locatie.

In Wallonië zijn de praatpalen langs de snelwegen verdwenen, maar is er nu wel de mobiele app Edwige. Die brengt je meteen in contact met het verkeerscentrum, dat vervolgens de nodige maatregelen neemt. En uiteraard kan je ook altijd een beroep doen op onze diensten!

Pech onderweg of een lekke band? Bel het nummer 078 178 178.